陳道《如何尋求神心意 with common sense》

圖片來源:Crossmap
資料來源:信仰百川
文:陳到

尋求神的心意是一門藝術,是一種「熟能生巧的特殊技能,它往往不能單從學習理論中獲得,而是從實作中、直覺中領悟獲得。」(Bautista)

所以唔好太沉迷於同上帝傾 conditional offer,反而真係抽多時間去問清楚內心,更好。

察驗的最後一步是行動。行一兩步,看看事情的走向,看看內心的掙扎。齋諗唔行一兩步,係永遠唔會知上帝係咪俾呢條路你行。所以,勇敢地行一兩步,再禱告,再行動。察驗是一個 spiral,你的想法,神的心意,會不斷在行動和禱告中走近。而根據經驗,有好多事,你都係 look back 先會見到係神既帶領,做果時唔係好覺的。

更多內容請觀看原文。

Leave a comment 發表回應

TrackBack URL

http://stargazer.nets.hk/%e9%99%b3%e9%81%93%e3%80%8a%e5%a6%82%e4%bd%95%e5%b0%8b%e6%b1%82%e7%a5%9e%e5%bf%83%e6%84%8f-with-common-sense%e3%80%8b/trackback/

PAGE TOP